• Kungliga Hovkapellet
  • Eugene Tzigane -dirigent
  • Yana Kleyn -sopran

Hav & Natur -Operagala med Kungliga Operan

Återigen fick Ramsmora Varv äran att vara värd för Kungliga Operan och en Operagala full av sköna höjdpunkter från operans värld.

Kungliga Hovkapellet spelade under ledning av den amerikanske dirigenten Eugene Tzigane med en imponerande skara av solister: den unga ryska sopranen Yana Kleyn som blivit en riktig favorit hos operapubliken de senaste åren, hovsångare Karl-Magnus Fredriksson och hovsångerska Lena Nordin samt de meriterade Katarina Leoson och Jesper Taube.

Konserten Hav & Natur bjöd på stormig men munter musik av Rossini och mäktiga toner av Wagner. Som några av höjdpunkter fick vi höra de berömda duetterna ur Delibes’ opera Lakmè och Bizet’s Pärlfiskarna samt den underbara ”Sången till månen” ur Dvoraks opera Rusalka. Konserten avslutades med den extatiska terzetten ur Strauss´opera Rosenkavaljeren.

Eugene Tzigane

Tziganeliten

Den unge amerikansk-japanske dirigenten Eugene Tzigane kommer att leda Operagalan med sin säkra hand, och under hösten kommer han sedan till Kungliga Operan för att dirigera Carmen-föreställningen där. Hans karriär har tagit rejäl fart efter ett antal framgångar i internationella dirigenttävlingar, och han har redan dirigerat i viktiga operahus i Frankfurt, München och Berlin. Han har även en anknytning till Sverige efter att ha studerat på Musikhögskolan i dirigentklassen under Jorma Panula.

Yana Kleyn

Yanaliten
Yana Kleyn, sopran, är utbildad i Moskva och blev känd för svensk publik i ett uppmärksammat framträdande som Mimi i Bohème i Opera på Skärets föreställning.  Därefter engagerades hon till Kungliga Operan, där hon på kort tid erövrat Stockholmspubliken i roller som Liù, Donna Anna och Leonora i Trubaduren. Härnäst väntar rollen som Micaela i Carmen. Internationella erbjudanden har rasat in och hon har redan hunnit debutera i Danmark och Italien förutom  i hemlandet Ryssland.

Karl-Magnus Fredriksson

fredrikssonliten

Karl-Magnus Fredriksson, baryton, utnämndes till hovsångare 2004, en av de yngsta någonsin. Bland hans många roller på Kungliga Operan märks Greve Luna, Papageno, Marcello, Germont, Greve Almaviva i Figaros bröllop och Figaro i Barberaren i Sevilla. Han är en av publiken högt älskad romans- och kyrkosångare och återkommer ständigt på konsertestraderna.

Lena Nordin

lena pf

Lena Nordin, hovsångerska, har tillhört ensemblen på Kungliga Operan sedan 1986. Hon avslutade sitt engagemang officiellt med Verdis opera Stiffelio i april förra året och delar nu sitt liv mellan sång, undervisning, operaresearrangemang och som konstnärlig ledare för Musik på Varvet. Hon leder även den ideella föreningen Ljusterö Operasommar som framför barnföreställningar i skärgården.

Katarina Leoson

Leosonliten

Katarina Leoson, mezzosopran, debuterade 1996 på Kungliga Operan och har sedan dess tillhört den fasta ensemblen med roller som Fricka, Carmen, Suzuki, Hans, Olga, Pauline och Orphée på sin lista. Gästspel på Frankfurt-operan ledde till engagemang på Metropolitan-operan, och debuten där kommer att bli i rollen som Maddalena i Rigoletto under hösten 2015.

Jonas Degerfelt

jonasD

Jonas Degerfelt, tenor, har tillhört Operans ensemble sedan 1993 och sjungit många av de stora tenorrollerna. Alfredo, Tamino, Ferrando, Lenskij, Rodolfo, Pinkerton, Greve Almaviva, Don José och Narraboth är bara några i den digra rollrepertoaren. Utomlands har han gästat Deutsche Oper i Berlin, Glyndebourne, La Scala i Milano, festivalen i Spoleto, Amsterdam, Bryssel, Scottish Opera, Norske Opera och Finska Nationaloperan m.m.

Vivianne Holmberg

Vivianne Holmberg pf

Vivianne Holmberg, sopran, har varit knuten till Operan i perioder och gjort sju roller där hittills, bl.a. Oscar i Maskeradbalen, Frasquita i Carmen och Papagena i Trollflöjten. Den minnesgoda publiken minns säkert just hennes skojiga Papagena på Ljusterö förra året. Framför henne ligger flera nya roller på Operan, Pamina i Trollflöjten, Zerlina i Don Giovanni för att nämna några. Hon har även sjungit på Drottningholmsteatern, Confidencen, i Dalhalla och på Opera på Skäret.  Hon var Anders Wallstipendiat 2010.

Johanna Rudström

JohannaR

Johanna Rudström är mezzosopran utexaminerad från Operahögskolan i Stockholm 2014. Dessförinnan studerade hon på Malmö Musikhögskola och även på Musikkonservatoriet i Köpenhamn. Under innevarande sommar kommer hon att medverka i Vadstenaakademiens nyskrivna opera ”Son of Heaven”.  Från säsongsstart 2015 är hon engagerad på Operan för att sjunga 4 roller, bl.a. Mercedes i Carmen och Cherubin i Figaros bröllop.