• Stockholms Strauss-orkester
  • Mika Eichenholz -dirigent
  • Elisabeth Meyer -solist

Wien, mina drömmars stad -Stockholms Strauss-orkester

Dagen efter Kungliga Operans Operagala, och som extra grädde på moset, lyckades vi bjuda in Stockholms Strauss-orkester för en riktig Wiener-konsert med många av de kända valserna som vi känner från de traditionella TV-sända nyårskonserterna.

Denna festliga konsert dirigerades av Mika Eichenholz och allt gick av stapeln den 23 augusti kl 16.00. Ljusterö-publiken fick återigen njuta av sopranen Elisabeth Meyer som gästade varvet 2014 i Trollflöjten.

I konserten fick vi höra polkor så man tappade andan samt sprittande toner från Läderlappen, både Ouvertyren och Adèles ”Skrattvisa”. En Wienerkonsert är förstås inte komplett utan den berömda valsen ”An der Schönen, blauen Donau”, ”Kyssvalsen” Il bacio och förstås sången som givit hela konserten dess namn; ”Wien, mina drömmars stad”.

Stockholms Strauss-orkester

Stockholms Straussorkester skapades i samarbete med Svenska Strauss-sällskapet och består av musiker från Kungliga Hovkapellet, Sveriges Radios symfoniorkester och Kungliga Filharmoniska orkestern.

När de samlas för att spela musik av familjen Strauss och andra kompositörer av denna smekande, gungande musik spelar de i tidstrogna dräkter, nämligen kopior av de frackar som Johann Strauss egen orkester, Capelle Strauss, bar när det begav sig på 1800-talet.

Wienervalser och annan medryckande dansmusik från tiden står alltid på repertoaren, och vid deras första gästspel i Musik på Varvet blir det också en och annan operettmelodi!

Mika Eichenholz

Dirigenten Mika Eichenholz är en ofta anlitad gäst i orkestrar i Europa och Sydamerika. På senare år har han också haft en betydande verksamhet som operadirigent.

Debuten skedde med Kungliga Filharmonikerna och samma år vann han också Svenska Dirigentpriset.

Därefter har han dirigerat de flesta svenska orkestrar, men också gästat orkestrar i Hamburg, Montreal, Chile, Salzburg m.fl. Han leder ofta slottskonserterna i Schönbrunn i Wien och Wiener Volksopers turneér.

Elisabeth Meyer

Den unga schweizisk-svenska sopranen Elisabeth Meyer gör succé överallt var hon än visar sig. Ljusteröpubliken känner henne redan som Pamina i Trollflöjten förra året.

Hon har hörts under våren 2015 i Folkoperans uppsättning av Hoffman där hon sjöng alla tre sopranrollerna. På Stockholmsoperan har hon sjungit både Pamina, Donna Anna och Adéle i Läderlappen. 2014 hördes hon i Mozarts Mitridate på Drottningholmsteatern, och senare i höstas gästspelade hon på Göteborgsoperan som Greta i Humperdinks barnopera Hans och Greta. Utlandsengagemang inkluderar titelrollen i Proserpin vid festspelen i Postdam Sanssouci och konsertverksamhet. Under sommaren sjunger hon också i den nyskrivna operan om Jussi Björlings liv som framförs på Vattnäs i Dalarna. .