Medverkande på Operagalan 19 aug 2018

Ben Gernon

Dirigenten Ben Gernon vann 2013 Nestlé och Salzburg Festival Young Conductor’s Award. Han har dirigerat flera engelska orkestrar, två gånger vid BBC Proms, Scottish Chamber Orchestra m fl. Hösten 2017 blir han förste gästdirigent vid BBC Philharmonic, en av de yngsta någonsin i den positionen.

Ben Gernon har gjort USA-debut vid Hollywood Bowl och dirigerat Chicago Symphony Orchestra och Houston Symphony. Som operadirigent har han bl a dirigerat Mozarts Enleveringen ur seraljen vid Salzburg Festival och hösten 2016 debuterade han vid Glyndebourne Touring Opera med Don Giovanni. Våren 2017 debuterade han vid operahuset i Stuttgart med Figaros bröllop.

 

Vivianne Holmberg

Vivianne Holmberg gör för närvarande sin sjätte säsong som solist på Kungliga Operan i Stockholm. Denna inleds med Rosina i Barberaren i Sevilla och Papagena i Trollflöjten. På detta följer ett flertal roller som Valencienne i Glada Änkan, Woglinde i Ringen m.fl. Tidigare säsonger har Vivianne setts i roller som Nanetta i Falstaff,  Pamina i Trollflöjten, Atalanta i Xerxes, Oscar i Maskeradbalen, Zerlina i Don Giovanni, Belinda i Dido och Aeneasoch Andra niece i Peter Grimes.

Utanför Kungliga Operan har Vivianne bland annat setts på Dalhalla i rollen som Woglinde i Rhenguldet, på Läckö Slottsopera i rollen som Nanetta i Falstaff och på Confidencen som Euridice i Glucks Orfeo.

 

Katarina Leoson

Katarina Leoson har under de senaste säsongerna debuterat på Metropolitan i New York som Maddalena i Rigoletto. Hon har gästat Oper Frankfurt där hon gjort rollen som Lucia Vingradito i Rossinis Den tjuvaktiga skatan. Hon har sjungit Cornelia i Händels Julius Caesarpå Finlands Nationalopera och Olga i Eugen Onegin på NorrlandsOperan.

Sedan 2001 tillhör Katarina Leoson solistensemblen på Kungliga Operan, där hon framträtt i roller som Maddalena i Rigoletto, Olga i Eugen Onegin, Tisbe i Askungen och titelrollen i Carmen. Under säsongen 2010/2011 sjöng hon titelrollen i Glucks Orphée i Mats Eks kritikerrosade produktion, samt rolldebuterade som Erda i Rhenguldet. Rollerna under de senaste säsongerna har omfattat Carmen i en nyproduktion signerad Vincent Boussard, Pauline i Spader Dam, Fricka i Valkyrian, Amastre i Händels Xerxes och Suzuki i Madame Butterfly.

 

Soliständring:

Angela Rotondo

Svensk-siciliansk sopran med utbildning vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm samt studier i Italien för bla Sesto Bruscantini. Hon har varit finalist i Spoleto samt i Giuseppe di Stefano-tävlingarna. Angela debuterade i roller som Mimi (La Bohème),Violetta (La Traviata) samt Abigaille (Nabucco) med bla Nicola Luisotti som dirigent.

Bland andra utlandsengagemang räknas Donna Anna (Don Giovanni) i Frankfurt Oper och rollen som Fidelia i Puccinis opera Edgar i Wien.

På Folkoperan i Stockholm har Angela sjungit huvudroll i operorna Tosca, Lucia di Lammermoor, Maskeradbalen, Enleveringen ur Seraljen, Così fan Tutte, samt rollen som Freja och Woglinde i Rhenguldet och Beatrice i Sven-David Sandströms opera Jeppe.

I övrigt har Angela sjungit rollerna som Imogene ur Bellinis opera Il Pirata, Elvira i Ernani, Wally, La Gioconda.

Angela sjöng Donna Anna med Peter Mattei i Matteifestivalen.

På Kungliga Operan har Angela sjungit huvudrollerna Amelia (Maskeradbalen), Maddalena di Coigny (Andrea Chenier) samt varit cover i huvudrollerna Lady Macbeth, Lina (Stiffelio) och Nina Stemmes cover som rollen Minnie (Fanciulla del West). Under 2018 debuterar hon som Tosca (Puccini) i Knut Hendriksens uppsättning och gör rollen som En prästinna i nyuppsättningen av Aida (Verdi).

 

Elin Rombo

Elin Rombo är hovsångerska sedan 2013. I Stockholm har hon sjungit Sophie i RosenkavaljerenDonna Elvira i , Musetta i La Bohème, Susanna i Figaros Bröllop, den unga Batseba vid uruppförandet av Sven-David Sandströms Batsheba, Blanche i Karmelitsystrarna, Agnès i George Benjamins Written on Skin och Fiordiligi i Così fan tutte. Hon har också framträtt som Nattens Drottning i Trollflöjten och Kunigunda i Candide vid Staatsoper Berlin.

Elin Rombo har också sjungit Agnès i Written on Skin på Nederlandse Opera i Amsterdam, Adina i Kärleksdrycken på GöteborgsOperan och Fairy Queen oder Aschemond på Staatsoper Berlin.

Elin Rombo gjorde 2009 debut i Salzburgsfestspelen i den ledande rollen i Luigi Nonos Al gran sole carico d’amore och återkom i samma uppsättning när den gavs av Staatsoper på Kraftwerk Berlin. Hon har sjungit Leila i Pärlfiskarna på Folkoperan, Timante i Floridante vid Händelfestivalen i Halle, Zerlina i Don Giovanni vid Matteifestivalen i Luleå med Mahler Chamber Orchestra och Daniel Harding och medverkat i uruppförandet av Wolfgang Rihms Dionysus i Salzburg med nypremiär i Berlin. Bland hennes roller på operan i Frankfurt kan nämnas Servilia i Titus mildhet, Clorinda i Askungen, Pamina i Trollflöjten och Corinna i Resan till Reims.

 

Johanna Rudström

Johanna Rudström gjorde under nyligen stor succé i Rossinis Askungen på Stockholmsoperan. Hon har även sjungit Cherubin i Figaros Bröllop på samma scen och dessutom medverkat i roller som Dimitri i Giordanos Fedora, Karolka i Jenůfa, Flosshilde i Rhenguldet och Ragnarök samt Rossweisse i Valkyrian, Mercedes i Carmen, Blomsterflicka i ParsifalArsamenes i Händels Xerxes och Den okända unga kvinnan i den nyskrivna operan Medea av Daniel Börtz.

Johanna Rudström har tidigare gästat Operan i Genève där hon framträtt i rollen som La Styliste i Cherubinis Medea och medverkat i den nyskrivna operan Son of Heaven av japanska tonsättaren Moto Osada vid Vadstena-Akademien.

 

Miriam Treichl

Svensk-Österrikiska Miriam Treichl har sjungit vid Royal Opera House i London i rollen som Fenena i Nabucco och hon har parallellt varit cover för rollen som Charlotte i Werther. Efter Sandströms nyskrivna kammaropera Föreställningen med urpremiär på Kungliga Operan syns hon i rollen som Njegus i Glada Änkan på Kungliga Operan.

De föregående säsongerna har Miriam Treichl gästat Metropolitan Opera i New York där hon varit cover för rollen som Venus i Tannhäuser. Hon har medverkat i Drottningholms Slottsoperas gästspel med Figaros Bröllop vid Operan i Versailles, med rollen som Marcellina, samt gjort rollen som Carmen i Folkoperans produktion Carmen Moves. Hon har tidigare framträtt som Jean Avril i Blanche & Marie vid uruppförandet på NorrlandsOperan och sjöng Nicklaus i Hoffmans äventyr vid Folkoperan i Stockholm. Hon gjorde även Marcellina i Figaros Bröllop vid Drottningholms Slottsteater.